English

Ubuntu, kelj életre, és járj!

Ez egy beállítási segédlet Ubuntu (9.10 / 14.04 LTS) rendszerhez, általános felhasználásra egy teljesen üres vason. A leírás csak olyan mélységig megy bele egy-egy dologba, amennyire feltétlenül szükségem volt rá. Mindez azért jött létre, hogy támpontot adjon a kezdő felhasználóknak, akik általános igényekkel használnák, kipróbálnák ezt a rendszert.


Érintett témák, programok:

A leírásban használt visszatérő kifejezések, jelölések

A hardver


Telepítés előtt

Alaplap Bios frissítés; Fan (CPU cooler); Test memory (RAM); HDD check (winchester); Két monitor használata

Telepítés

HDD előkészítése

Beállítások

Telepítés utáni első lépések; Az alaplapi ATI kártyához driver telepítése (szükség esetére); Automatikus bejelentkezés megadott felhasználóval; Hétfővel kezdődjön a hét a naptárban; Alapértelmezett alkalmazás választása; Automatikus indítás; Firefox, Evolution; Felugró Frissítéskezelő; Grub menü szerkesztése; A már nem szükséges kernelek (image) eltávolítása; Új disztribúció telepítése offline; Processor, Memory, Network terhelés megjelenítése; Információ Hardvereinkről; Hőmérsékletek, további adatok kijelzése a felső panelen; Auto indítás (be/ki); Parancsikonok készítése az asztalon; Betűkészletek; NTFS-partíciók automatikus csatolása; Automatikus időszinkronizálás

Programok


Total Commander-hez hasonló kétpaneles fájlkezelők; Fájlok csoportos átnevezése; RAR fájlok kezelése; ISO fájlok kezelése; Torrent; IrfanView-szerű képnézegető; Panoráma képek készítése; 2D CAD program Synaptic; Skype; Teamspeak; Video; CD/DVD író; CD-k, DVD-k katalogizálása; Partícionálás, formázás; Helyesírás; PDF printer; Flash plugin; Java; Vírusirtó; Tűzfal; VirtualBox; C, Java, PHP, HTML... editor; FTP szerver; Teljes weboldalak mentése; LAMP+ PHPMyadmin (Linux, Apache2, MySQL, PHP) telepítés, alap beállítások; Windows környezet; Távoli asztal elérés; Szkenneralkalmazás; Csevegőkliens

Zárszó

Komment


A hardver (A vas):

Asus sAM3 M4A785TD-V EVO
AMD AM3 Athlon II X4 620
Eredeti konfig: Kingmax DDR3 FLGD 1600MHz 6GB (2x2 + 2x1)
2019.Februártól: Kingmax DDR3 FLGD 1600MHz 4GB (2x2) + Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9, 8GB (2x4) Összesen: 12GB
Fan CM Hyper TX3 s775/754/939/AM2
CORSAIR CX PSU-400CX
HDD Seagate SATA2 1,0TB 32MB Barracuda 7200.12
DVD-RW Samsung SH-S223L/BEBE OEM LightScribe SATA black
ATX Mercury M-Tech M23 Midi w/o Power Black

Telepítés előtt

Honlapról letölteni a firmware-t: http://hu.asus.com/product.aspx?P_ID=fcsXWSxnhzZE9rnR#, valamire kiírni (cd/dvd/usb). Szerencsére ez megy USB/CD/DVD/HDD-ről is. Bios > Tools > ASUS EZ FLASH 2. Egy egyszerű képen megmutatja a felismert meghajtókat (USB-t is), és csak ki kel választani a letöltött BIOS update file-t.

- Hőmérséklettől függő fordulatszám-szabályzás

engedélyezése/beállítása: BIOS > Power > HW monitor configuration > Smart Q-fan function > Enabled. A leírás szerint ez az alapérték (default), de valamiért nálam át kellett állítani.

- Finomhangolás

Amennyiben valóban halk gépet szeretnénk, itt még kell tennünk pár lépést. Állítsuk be minimum hőmérsékletnek azt a legmagasabb üzemi hőfokot, ami "normál, szokásos" használat mellett max. előfordul. Ez nálam 45 C fok lett (általában csak 35 fokos a CPU). Ez azért fontos, mert amint eléri a CPU ezt a hőmérsékletet, az alaplap megemeli a feszültséget, és a tapasztalataim alapján a ventillátor fordulatszámát 2000 körülire emeli, ami már nagyobb zajjal jár. Ezen hőmérséklet alatt az elérhető legalacsonyabb, 1500-as fordulatszámmal, halk üzemben lehet gépünk. A CPU ventillátor (Hyper TX3) legalacsonyabb fordulatszáma 800, amit sosem sikerült elérnem ilyen módon, mert az alaplap kiadható legkisebb feszültsége mellett a CPU ventillátor 1500-as fordulatszámot produkál. A maximális hőmérséklet beállításánál vegyük figyelembe, hogy a CPU-nk 71 C fok-ig bírja (AMD AM3 Athlon II X4 620)! Ezt 60 C fok-ra állítottam. Persze mindezt több heti használat után tettem a megfigyeléseim alapján.

Ubuntu AMD64 alternate (live-on is van ilyen) telepítőlemez > bootolunk > memtest86+:
7 pass-ig menni hagyni. Ez nálam (6GB RAM) 7 óra hosszan ment!

Hitachi Drive Fitness Test (quick néhányszor) http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm#DFT CD image
Letöltés > cd-re írása > boot erről > test

Ha csak régi, analóg monitorjaink vannak VGA d-sub 15pin csatlakozókkal, akkor szükségünk lesz az alaplapin túl még egy kártya beszerzésére, mert az csak 1 VGA kimenettel és 2 digitálissal rendelkezik (HDMI; DVI-D magyarul: http://pcworld.hu/kerulje-el-a-monitor-csapdat-20070816.html). Ezeket átalakítani analóggá elég költséges, nem beszélve az ilyen csatlakozóval szerelt monitorok áráról. Itt egy új videokártya tűnik jó megoldásnak. Ha próbáljuk kihasználni az alaplapi VGA adta ATI CrossFire technológia lehetőségeit, ami képes "összekötni", együttműködésre bírni VGA kártyáinkat, akkor szükséges a kompatibilis kártyák listája: http://ati.amd.com/technology/crossfire/charts.html.
http://en.wikipedia.org/wiki/AMD_700_chipset_series: chipset: 785G, ez gyakorlatilag megegyezik a 780G-vel, csak kicsit tuningolt. Ajánlott kártyák: HD2400 pro/xt, HD3450, HD3470, de elvileg bármelyikkel működik a CrossFire, csak a gyengébb kártyához igazítja az erősebbet is, de én ezért nem akartam komolyabbat venni.
A legolcsóbb megoldást (komolyabb játékok igénye nélkül) a HD3450 jelenti, amiben van S-Video kimenet, hogy a régi TV-n is nézhessünk filmeket.


Köszönet iSi-nek a sok hardveres támogatásért, és egyéb tanácsért!

Telepítés

Sajnos a 8.04 LTS nem volt jóban az alaplappal, ezért vágtam bele a 9.10-zel, ami mindent jól kezelt (amennyire látom).

Ha dual boot (Win / Ubuntu) rendszert szeretnénk, akkor érdemes előbb a Wint feltolni, aztán az Ubit, mert ekkor automatikusan települ a Grub, ami egy boot-választó menüvel indítja a gépet, ahol eldönthetjük mindig, melyik rendszert akarjuk használni.
"Ma már nem korszerű úgy több rendszer használata, hogy azokat külön partíciókra tesszük, mert nem optimalizálható a helyfoglalásuk, reboot szükséges a váltáshoz stb. Sokkal hatékonyabb egy stabil, jó driverekkel, jól beállított rendszeren virtuálisan futtatni a másikat/többit" iSi

HDD előkészítése

Először tegyük föl az XP-t egy tetszőlegesen kicsi helyre (ez elég legyen majd a Win7-hez is, ha úgy alakulna). Nálam 45G.

A Gparted egy kellemes, grafikus fel
ületet ad, hogy partícióinkat rendezgessük, de mindez elvégezhető az Ubi telepítése közben is (karakteres képernyőn, csak a számokat, beállításokat látva), ha manual partícionálást választunk. Gyakorlottabbaknak ez a gyorsabb megoldás. Nekem nem tetszett, helyette sokkal jobban kezelhető:
Gparted live letölt, (nagyon ajánlott a stabil verzió választása)
http://sourceforge.net/projects/gparted/files/gparted-live-stable/ gparted-live-stabil zip vagy ISO fájl letöltése. Ezt írjuk ki CD-re.


Ha ugyanezt USB-n szeretnénk elkövetni, akkor ezek a lépések szükségesek:
http://gparted.sourceforge.net/liveusb.php "Extract files and make USB flash drive bootable under GNU/Linux"
Egy telepített, vagy live Ubuntu rendszeren:

Végy egy FAT16 vagy FAT32-re formázott USB-t (pendrive). Ha az nem ilyen, akkor készíts egyet. Ezek a programok segítenek: gparted, fdisk, cfdisk or sfdisk. Készíts rá egy legalább 200MB méretű partíciót.

Terminal

fdisk -l /dev/sdd

Ennek kimenete megadja az USB-nk nevét:" /dev/sdd1" A leírás a továbbiakban ezt dev/sdd1-nek nevezi, mint meghajtót. Vigyázat! Ha a további lépésekkor ezt a hivatkozást véletlenül másik meghajtóéval cseréljük fel, annak teljes tartalma elveszhet!

Formázás FAT32-re

mkfs.vfat -F 32 /dev/sdd1

USB kivesz, betesz. Ha automatikusan csatolja a rendszer, akkor (Nautilus/Helyek) kitallózzuk, és kimásoljuk a nevét a címsorból. Nálam ez valami "/dev/462357/" volt. Innentől a "dev/sdd1" helyett ezen a néven kell hivatkoznunk erre a meghajtónkra.
A letöltött zip fájlt megnyitva (duplakatt/Enter) az "Archive Manager"-rel kicsomagoljuk USB-nkre. Aztán átlépünk így:

cd /dev/462357/utils/linux

ebbe a könyvtárba. Bootolhatóvá tesszük ezt az USB-t:

bash makeboot.sh /dev/462357/

Vigyázat! Mindenképpen ezt a meghajtót adjuk meg, mert elronthatjuk rendes rendszerünk indítását!


Boot, majd a HDD-t particionálni igény szerint.

Alapesetben ajánlatos a legelső (default) menüponttal indulni. Nálam gond volt a képernyő beállításával, ezért a (Safe graphic settings, VGA=normal) módot választottam.
Keymap beállítást a billentyűzetünkre nézve könnyen elvihetjük a Hungarian beáll
ításhoz.
Nyelvválasztás
: '13' Hungarian
(1) Run 'Forcevideo' to config X manually
(1) 800x600
A többi kérdésre
csak Enter. Így feltehetőleg egy értékelhető képernyőkép fogad bennünket, ahol egérrel mozoghatunk a magyar nyelvű grafikus felületen.
Netes olvasmányaim szerint legalább 3 partíció ajánlatos az Ubuntuhoz, persze elmegy 1-en is, de a 3 biztonságosabb és további előnyei is vannak.
A rendszernek "/" legalább 5GB-ot biztosítsunk - most 49GB ext4 (9.10 már tudja az ext4-et),
aztán Home (ezen lesz minden felhasználói adat, beállítás, stb.) xxGB ext4,
majd linux-swap 6GB
. Kevesebb RAM esetén ajánlott a fizikai RAM dupláját megadni.

A telepítéshez a 9.10 AMD64 altern
ate CD-t használtam
Letöltés, CD-re
írás. http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
Érdemes legelőször ellenőrizni, hogy jól sikerült-
e CD-re írni a telepítőt, mert hiba esetén egy csomó időnk elvész. Boot után check disk for defects. Ez eltart egy ideig, és kiírja, hogy lemezünk hibátlan, vagy sem.

Egy jó leírás a telepítéshez :
http://www.hogyan.org/az-ubuntu-telepitese-alternate-cd-rol

A particionálásnál (manuális opciónál) a telepítés során fontos, hogy a mount (csatolási) pontokat helyesen állítsuk be.
Ezek minimálisan a következők:
Amire a rendszert szeretnénk "/"=>
Use as: ext4 journaling file system;
Format yes (ha nincs rajta megtartandó adatunk);
Mount point: / - the ro
ot file system;
Bootable flag: on (de ezt elvileg magától beállítja a root system-hez) Azért nézzünk rá!

A felhasználóknak szánt partíció (Home) =>
Use as: ext4 journaling file system;
Format yes (ha nincs rajta megtartandó adatunk);
Mount point: /home - user home directories.

Swap => Use as: swap area

Angol nyelvű leírás a formázáshoz (szerintem jó a 9.10-hez is):
https://help.ubuntu.com/8.04/installation-guide/amd64/module-details.html Partitioning and Mount Point Selection

Beállítások

A leírásban használt visszatérő kifejezések, jelölések.

Minden esetben, amikor a "Terminál" szó szerepel, akkor az Alkalmazások > Kellékek > Terminál elindításáról van szó.

Minden ilyen formátum egy, a Terminál-ban kiadott parancsot jelent.

A Terminálban a <Ctrl + c>; <Ctrl + v> nem működik. Helyette használható a jobb egérgombra felugró menü: Másol/Beilleszt, vagy csak ki kell jelölni egy szöveget bármely ablakban majd a Terminálban középső egérgomb klikk és a kijelölt részt beilleszti a kurzorhoz.
Korábbi parancsaink a fel/le nyilakkal előhozhatók.

Minden esetben, amikor a "Synaptic" szó szerepel, akkor a Rendszer > Adminisztráció > Synaptic csomagkezelő elindításáról van szó.

Ezt kell beírni (egyenként) a Synaptic (gyors)keresésbe. A megjelenő (megegyező nevű) sor előtti jelölőnégyzeten jobb klikk, utána kijelölés telepítésre, valamint a felajánlott hozzájuk tartozó további csomagok elfogadása. Aztán Alkalmaz, OK.


sudo parancs: rendszergazdai jogosultságok felvétele az adott "parancs"-hoz. Ebben az "állapotban" bármit elkövethetünk rendszerünk ellen, szóval csak óvatosan ilyenkor!

Telepítés utáni első lépések:

Netre kapcsolódva kicsit várva (1 perc) felugrik a Frissítéskezelő. A felajánlott csomagokat érdemes elfogadni, telepíteni (jelszó szükséges). Ez a kiadás óta megjelent frissítéseket letölti, és telepíti gépünkre. Ez elérhető így is : Rendszer > Adminisztráció > Frissítéskezelő.Eközben/Ezelőtt a jobb felső sarokban megjelenik egy 'Restricted drivers available' ikon. Erre kattintva engedélyezhetjük az ATI videokártyánk driver-ének használatát, ami célszerű. Eközben letölti a szükséges programokat, ami eltart egy ideig. Aztán újraindítás.
Ennek másik elérési módja: Rendszer > Adminisztráció > Eszközmeghajtók (jelszó).

http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.2&product=2.4.2.3.32&lang=English
Driver letöltése: ezt a fájlt kaptam: <<ati-driver-installer-9-11-x86.x86_64.run>>
Nyissunk egy
Terminál-t:

sudo -i

(adjuk meg jelszavunkat; root-ként vagyunk, csak óvatosan)
navigáljuk a letöltött csomaghoz:

cd /home/username/ahova letöltötted

adjuk ki a következő parancsot:

bash ati-driver-installer-9-11-x86.x86_64.run

A felugró grafikus ablakban válasszunk a lehetőségek közül. Install driver xxxx. Miután lefutott, Rendszer > Adminisztráció > Eszközmeghajtók (jelszó). Elvileg itt megjelenik a frissen telepített driver-ünk. Engedélyezzük, aztán restart. Az Alkalmazások menüben megjelent 2 új menüpont: ATI Catalyst Control Center, és ATI Catalyst Control Center Administrative, ahol a további beállításainkat intézhetjük grafikus formában.
Ha valami nem sikerül, és csak 800x600-zal indul rendszerünk, akkor újraindítás, r
ecovery mód a grub menüben aztán xorg pont. Utána resume to normal boot. Ezzel visszakapjuk az alapbeállítást jobb esetben.

Rendszer > Adminisztráció > Bejelentkezési képernyő > Feloldás (jelszó): Automatikus bejelentkezés mint Itt a kívánt felhasználó kiválasztása, akivel mindig belép automatikusan.

(csak akkor van ilyen gond, ha angol nyelven használjuk az Ubit)
http://myy.haaga-helia.fi/~karte/english_in_finland_on_ubuntu.html
Nyitunk egy
Terminált

sudo nautilus

(root joggal elindul a fájlkezelő, csak óvatosan!)
/etc/environment fájl megnyitás
Új sort "nyitunk" és beírjuk: LC_TIME="en_DK.UTF-8" lementjük. Ki- és bejelentkezés után máris a hétfő (Mon) az első nap a naptárunkban.

Fájlkezelőben (Nautilus) (elérhető még: Helyek > bármelyik könyvtár) jobb klikk az adott fájlon > Tulajdonságok > Megnyitás ezzel > a kívánt alkalmazás kiválasztása.

Rendszerrel együtt indítás: Rendszer > Beállítások > Indítópult: Hozzáadás > Parancs:
Pl a Ktorrent esetén:"/usr/bin/ktorrent" Ha az indítható programunk a /usr/bin könyvtárban van, akkor elég csak a fájl nevét megadni.
Ha -m paraméterrel indítjuk, nem ugrik fel az adott program ablaka, csak a panelen figyel. További automatikus indítási, illetve nem indítási lehetőség.

Ha korábban is Ubuntu-t használtunk (pl. 8.04 LTS), akkor az összes Firefox beállításunk, előzmények, könyvjelzők, Evolution esetén leveleink, szabályaink, stb megőrizhetők, ha a korábbi gépünkről átmásoljuk a /home/user/.mozilla és a /home/user/.evolution könyvtár tartalmát az új rendszerünk /home/user azonos könyvtárába.
Indítsunk egy fájlkezelőt, pl. Nautilus-t a Helyek > Saját mappára kattintva. Nézet > Rejtett fájlok megjelenítése pipa. Ekkor láthatóvá válnak a '.' kezdetű könyvtáraink.
Először keressük meg a megadott könyvtárakat a régi gépünkön és másoljuk át az új gépünk azonos könyvtárába. Ne csodálkozzunk, ha az új telepítésnél még nem találunk ilyet, ugyanis az első indításkor (Firefox, Evolution, stb.) hozza létre a rendszer ezeket a könyvtárakat. Mielőtt bármelyik programot elindítanánk, végezzük el a korábbi könyvtárak bemásolását, és a megszokott beállításaink fogadnak ezután. Evolution esetén az e-mail címeinket, és a szerver, stb. adatait előbb meg kell adnunk (ezt kéri indításkor).

Lényegében az alapbeállítások szerint felajánlott minden frissítést érdemes telepíteni.

/boot/grub/grub.cfg fájl megnyitása root joggal. Terminál >

sudo gedit grub.cfg

Legtöbbször a frissítések után megmaradó korábbi kernel kilistázásának eltüntetése a cél. Persze csak akkor ha a korábbit nem akarjuk törölni gépünkről. Ebben az esetben Tegyünk "#" -et azon sorok elé ("kikommentezzük"), amiket nem akarunk látni bootoláskor.
Ez a fájl csak olvashat
ó, ezért mentés előtt tegyük meg a következőket. Terminál >

sudo nautilus

(jelszó) Megkeressük a fájlt > jobb klikk > Tulajdonságok > Jogosultságok > Tulajdonos: root => Elérés: Olvasás és írás. Ezzel írhatóra állítjuk a fájlt, miután már elmenthetjük a változtatásokat. Legyünk óvatosak, és egy-egy menüpont "eltüntetésénél" a hozzá tartozó összes sor elé tegyünk "#"-et a "Menuentry ...{" sortól az ezt befejező "}" sorig.

http://tombuntu.com/index.php/2007/10/17/remove-ubuntu-kernels-you-dont-need/

A fenti cikk dióhéjban:

Terminál >

uname -r

Ez megmutatja éppen használt kernelünk számát. Pl: 2.6.20-16-generic

Aztán Synaptic >

linux

Erre megjelenik az összes installált kernel verzió is. Mindegyik előtt (linux-image-2*) zöld jelölőnégyzet. Amelyiket törölni szeretnénk azon jobb klikk és "kijelölés eltávolításra".

Figyelem! Semmiképpen NE töröljük azt a verziót, amit eredményül kaptunk! A példában 2.6.20-16-generic, mert ezzel használhatatlanná tesszük rendszerünket!

Az Ubuntu félévente ad ki újabb disztribúciót (kivéve LTS, "hosszan támogatott"). Ha nem akarjuk ennek telepítését online végezni, akkor előbb töltsük le az ehhez szükséges ISO fájlt, és ekkor CD/USB drive-ról is telepíthetjük az új rendszert. http://www.ubuntu.com/getubuntu/upgrading Upgrading Using the Alternate CD/DVD.

Először is töltsük le (ha tudjuk, torrentről) a megfelelő "alternate" telepítőt. Írjuk ki USB meghajtóra. Rendszer > Adminisztráció > USB indítólemez készítő.
Ezután rendszerünknek meg kell mondanunk, hogy az USB-t CD-ROM-ként lássa, majd szükség esetén indítsa el róla az új disztró telepítését. Indítsunk
egy Terminált

sudo fdisk -l

Ez kilistázza az elérhető meghajtókat gépünkön. Nálam az USB a /dev/sdc1 azonosítót kapta.
CD-ROM-ként kezelés beállítása: Terminál >

sudo mount -o loop /dev/sdc1 /media/cdrom0

Ha ezután nem ismeri fel rendszerünk, hogy upgrade "CD" van a meghajtóban, akkor a következő parancs segít a Terminál-ban:

gksu sh /cdrom/cdromupgrade

A felugró kérdésekre válaszolva feltelepül az új rendszer.

Jobb klikk a felső panelen > Hozzáadás a panelhez > Rendszerfigyelő. A megjelenő indikátorablakon jobb klikk > Beállítások és itt adhatunk hozzá további megjelenítendő rendszeradatokat gépünk működéséről.

http://www.ubuntugeek.com/howto-get-your-system-information-with-sysinfo.html
Synaptic >

sysinfo

Alkalmazások > Rendszereszközök > Sysinfo: Itt grafikus felületen találunk némi információt hardvereinkről.

Synaptic >

hardinfo

Alkalmazások > Rendszereszközök > System profiler and benchmark: Itt grafikus felületen találunk jóval több információt hardvereinkről.

Terminál >

sudo dmidecode | more

sudo lshw

Ehhez telepítenünk kell a néhány csomagot, ha alaplapunk támogatja ezeket. Synaptic >

lm-sensors

sensors-applet

sensord

http://www.cyberciti.biz/tips/howto-monitor-hard-drive-temperature.html Ez újabb típusú merevlemezek SMART adatait tudja megjeleníteni, akár távoltól is (erre Nem-et nyomtam, hogy ne induljon el boot-nál). Indítunk egy Terminált >

sudo sensors-detect

Itt mindenre Yes, OK, Enter, aztán reboot. A felső panelen jobb klikk: > Hozzáadás a panelhez > Hardware Sensors Monitor.temp.
Ez sajnos nem sikerült, mert a k10 sensor-t nem jól kezelte az éppen aktuális lm-sensors, de a megoldás a repokba (ek
kor) még nem felvett új kiadás már orvosolta, amit kis bűvészkedéssel fel lehet telepíteni. Ezt így sikerült:

gcc,

bison,

flex,

rrdtool,

Ez elégségesnek is bizonyult. Nyitunk egy Terminált, elnavigálunk a kicsomagolt könyvtárba:

cd /home/your user name/your download folder/lm_sensors-3.1.1

sudo make all

Lesz egy csomó hibajelzés, nem kell vele törődni.

sudo make install

Ennek kimenetében lesznek warningok. Ezek ****** ****** sorok között szerepelnek, és az utolsó soraikban leírják, hogy milyen parancsot szükséges kiadni a Terminálban. Az elejétől menjünk sorba, persze tegyük eléjük mindig: sudo. Nálam 3 ilyen volt, ebből 2x /sbin/ldconfig
Ezután a

sensors

parancs máris megmutatja észlelt érzékelőinket, amiket a panelre kitett Hardware Sensors Monitor meg is tud jeleníteni.

Ttf-liberation

ttf-droid

sudo apt-get install ntfs-config

https://help.ubuntu.com/community/MountingWindowsPartitions?action=show&redirect=MountingWindowsPartitions/ThirdPartyNTFS3G

Telepítés után itt találjuk: System > Administration > NTFS configuration tool

Ha elindítjuk, bekéri a kívánt csatolási pont nevét, ami a /media/megadott_néven lesz megtalálható (ne használjunk a névben szóközt!), de az asztalra is felkerül automatikusan, illetve itt engedélyezhetjük, hogy írható és/vagy olvasható legyen ez a partíció.

Új, itthoni szerver hozzáadása: System > Administration > Time and Date > Click to make changes

Configuration > Keep synchronized with Internet servers

Ha az NTP támogatás még nincs installálva, telepítsük a felajánlott csomagot.

Time servers sor feltűnik, ahol választhatunk, vagy hozzáadhatunk szervereket. Magyarországon célszerű hozzáadni: "time.kfki.hu".

Programok

A legtöbb program telepítéséhez a Rendszer > Adminisztráció > Synaptic csomagkezelőt használjuk (rendszergazda jelszót kér). Az itt említett összes program grafikus felületű, tehát kezelése egyszerű, nem kíván "programozói ismereteket". Angol nyelvű rendszert használok, ezért csak feltételezem, hogy ezek közül néhánynak biztosan nincsen teljeskörű magyar felülete.

A telepített programjaink nem az Asztalon kapnak helyet, hanem a menürendszerben találjuk meg őket. Természetesen ezeket áthúzhatjuk az Asztalra is ezután bármikor.

A KDE-s programok (Krusader, K3b, Amarok) magukkal hozhatják a függőségeiket, erre érdemes lehet odafigyelni, bár még semmi észlelhetőt nem tapasztaltam.

GNOME Commander,

Krusader.

Krename

rar

unrar

furiusisomount

kiso

ktorrent

gthumb

hugin

qcad

A telepítő letöltése innen: http://www.skype.com/download/skype/linux/choose/
A kapott fájl: <<skype-ubuntu-intrepid_2.1.0.47-1_amd64.deb>>, ami egy "automata" telepítőfájl, és csak el kell indítani. Dupla klikk, vag
y Enter. Adminjelszó szükséges.

Teamspeak-client,

teamspeak-server.

A teamspeak-server bekerül az automatikus indítások közé, amelyek a rendszerrel mindig elindulnak. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor ezt a fájlt helyezzük át a /etc/init.d/ könyvtárból a /etc/init.d/noauto/ könyvtárba a LAMP pontnál leírtak szerint. Igény szerinti indítása szintén a LAMP-nál leírt módon (is) lehetséges.

devede

avidemux

Gxine;

mplayer;

vlc

amarok

k3b

gwhere

gparted

hunspell-hu

OpenOffice-hoz: http://extensions.services.openoffice.org/project/hu_dicts

cups-pdf

Alkalmazások > Ubuntu software center > a keresőbe írjuk be: flashplugin, majd a megjelenő sort kiválasztva telepítsük azt. http://www.psychocats.net/ubuntu/flash
Alternatíva.
Synaptic >

flashplugin-installer

Aztán restart Firefox

sun-java6-bin,

sun-java6-plugin

clamtk

A megfelelő honlapokról letöltve az Avast és a Bitdefender is kínál Ubuntu alá grafikus kezelőfelületű vírusirtót.

gufw

http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads Innen kapunk egy 'deb' fájlt, amire elég duplán kattintani, és feltelepül rendszerünkre. A felmerülő kernelmodul kérdésre tovább.
A feltételek aljára görgetve aktív lesz az "Elfogad" gomb, majd regisztrálni kell a Sunnál, ha még nincsen ott profilunk.
Indítsuk el és tegyünk fel egy XP-t:
Alkalmazások > Rendszereszközök > Sun Virtualbox
New > next > Name: XP; OS: Microsoft Windows; Ver: WindowsXP > next
Attól függően, hogy kinek mennyi RAM áll rendelkezésre, állítsa be, hogy mennyit használhat ebből a telepítendő XP (ez később módosítható), a fenti konfig alapján: 1GB
Boot hard disk > create new hard disk. A később megadott helyen létrehozunk egy image fájlt, ami a winchestere lesz ennek a rendszerünknek.
Next > Dinamically expanded storage. Egy igény szerint változó méretű image fájlt hozunk létre ezzel.
A location XP-t, ne bántsuk, kivéve, ha magunk szeretnénk megadni a fájl helyét és nevét. Default hely: /home/user./Virtualbox/HardDisks/xp.vdi. 10GB-ot adtam erre a célra (később változtatható).
Finish
Ezzel létre is hoztuk virtuális gépünk "hardverét".
A details fülön tovább finomíthatjuk beállításainkat, hogy miből, hogyan és mennyit használhat virtuális gépünk.
Talán érdemes a videokártyának több memóriát adni, mint amennyi alapból van, persze ügyeljünk rá, hogy a gépünk erőforrásainak jelentős részét ne adjuk át ide, mert a többi csak kínlódni fog.
Hard disk: ha SATA winyónk van, engedélyezzük a SATA drivert.
Alapból egy processzort használna XP-nk (nem ajánlom több processzor engedélyezését, mert kipróbáltam, és rém lassú lett az XP).
Két, vagy több mag engedélyezése esetén (pl XP 64bit, vagy Win7) "VT-x is not available"
hibával reagált indításkor.
http://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=3&t=24379 Ehhez a BIOS-ban be kell állítanunk Advanced > CPU configuration > Secure virtual machine mode > Enable. Bebootolunk és már mehet is a virtuál rendszerünk telepítése több maggal.
Ha CD-ről akarunk telepíteni, kattintsunk a CD/DVD-ROM menüpontra és engedélyezzük, amennyiben image fájlból, akkor azt, és keressük ki a kívánt fájlt.
Ha vannak könyvtáraink, amiket szeretnénk elérni a vitruális gépünkről, akkor: Shared folders > "+", majd keressük ki őket.

Ezután mehetünk a "start" ikonra, hogy elindítsuk a telepítést. A job
b oldali Ctrl billentyű megnyomásával válthatunk a virtuális és a valódi gépünk között, hogy az egér és a billentyűzet műveletei erre, vagy arra vonatkozzanak (ezt általában automatikusan felismerte a rendszer, nem kellett nagyon használni).
Fontos! Devices > Install guest additions - telepítsük az XP-re ezt, különben nem tud együttműködni rendesen (megosztás, stb.) a gazdagéppel, aztán XP újraindítása. Keressük ezt meg az XP-n és telepítsük!

A gazdagépen a megosztott könyvtárak elérése a hálózat, guest addons ágán lehetséges.

Win7 telepítésekor 2G RAM és 2 processzor jól jön.

geany

proftpd

Webhttrack

Igen jól jöhet pl. megszűnő/megszűnt oldalak lementéséhez. Ezen az oldalon esetleg rálelhetünk régebben megszűnt oldalak mentésére: http://www.archive.org/index.php) Pl. megtaláltam az időközben megszűnt http://polyhistor.hu/ lapjait.

Apache2

PHP5

mysql-server

phpmyadmin


A felugró ablakban adjuk meg a leendő admin jelszavunkat a MySQL szerverhez.
Válasszunk szervert, a phpmyadminhoz > apache2, hiszen ezért telepítettük.
PHPmyadmin konfigurálás: MySQL jelszó megadása
Ezzel elvileg meg is volnánk a telepítéssel

Automatikus indítás (be/ki)

Az apache2 és a MySQL bekerült az automatikusan induló programok közé a /etc/init.d könyvtárba. Mivel nem szeretném, hogy ezek mindig automatikusan elinduljanak, ezért ebben a könyvtárban létrehoztam egy "noauto" nevű alkönyvtárat (ez szabadon választott név). Terminál,

sudo nautilus

(jelszó) óvatosan!, /etc/init.d-t kikeres, új könyvtár (létrehozása) > noauto)
Ebbe az új könyvtárba áthelyeztem a két fájlt.

Parancsikonok készítése az Asztalon

Elindítani a következők szerint tudom őket: Asztal fölött jobb klikk > Create launcher:
Type: application;
Name (ez jelenik m
eg): Apache2 start/stop/restart (egy parancsikonhoz csak az egyiket);
Command: gksudo /etc/init.d/noauto/apache2 start/stop/restart (egy parancsikonhoz csak az egyiket);
Comment: tetszés szerint;
Így lesz 3 ikonom, amivel a 3 műveletet vége
zhetem. Aztán ugyanígy a MySQL-lel is. Ezekre kattintva feljön egy ablak (amikor szükségesnek ítéli a rendszer), ahová be kell írni a jelszavunkat. Ezután megtörténik a kért parancs végrehajtása.
Rendelkezésre álló ikonok: /usr/share/icons.

Ind
ítsunk rendszergazdaként egy Nautilust! Terminál >

sudo nautilus

(jelszó) A /usr/share/phpmyadmin könyvtárat tokkal-vonóval másoljuk át a /var/www könyvtárba. Ezt minden alkalommal szükséges lesz megtenni, amikor a phpmyadmin frissítés érkezik, ha a frissített programokat akarjuk használni. Ezután (apache2 és MySQL elindítva) a Firefox címsorába írjuk be, hogy localhost/phpmyadmin
Username: root; Password: amit megadtunk telepítéskor.
1 hibát kaptam:
Connection for controluser as defined in your configuration failed. Használjuk a rendszergazdaként már megnyitott fájlkezelőt.

Nyissuk meg a /etc/phpmyadmin/config.inc.php fájlt és kommentezzük ki (tegyünk a sor elé "#" vagy "//" karaktereket) a sort, ahol a "controluser"- találjuk.

Nagy(o
bb) méretű fájlok importjának beállítása: rendszergazdaként megnyitjuk:
/etc/php5/apache2/php.ini
upload_max_filesize = 2M;
post_max_size = 8M.
Ezeket az értékeket cseréljük pl. 12-re igény szerint, és aztán MySQL, Apache2 újraindítás.

Néhány Apache2 beállítás:
Rendszergazdaként megnyitjuk: /etc/apache2/sites-available/default. Módosítsuk, ha szükséges:

DocumentRoot /var/www A "localhost" hívásakor ennek a könyvtárnak a tartalma jelenik meg.
Másik megoldás lehet, hogy létrehozunk egy olyan szimbolikus linket az eredeti könyvtárban, ami arra mutat, ahová szeretnénk
Terminál >

sudo ln -s /home/username/itt legyen a localhost-om gyökere/index.html /var/www/index.php

Továbbmenve a default fájlban az ezt követő <Directory /var/www/> csoportban írjuk át az AllowOverride direktívát az alapértelmezett None-ról All-ra, amennyiben a .htaccess megoldást használni szeretnénk az Apache2 állítgatásához könyvtáranként.

Ha minden hibát/figyelmeztetést meg szeretnénk jeleníteni, ami a PHP kódjaink futása közben keletkezik (fejlesztés közben szerintem nagyon fontos/hasznos), akkor a /etc/php5/apache2/php.ini fájlban keressük meg az "Error handling and logging" részt és az alapértelmezett beállítást (error_reporting = E_ALL & ~E_NOTICE) módosítsuk "error_reporting = E_ALL"-ra. Ekkor minden fordítás közbeni üzenet megjelenik, amit igény szerint vissza is állíthatunk. Itt a komment sorok ";"-vel kezdődnek. Minden változtatás érvényesítéséhez Apache2 újraindítás szükséges.

wine

Ezzel egy korlátozott lehetőséget kapunk arra, hogy Windows-hoz készült programokat is futtathassunk.
Wine alatt telepített programjaink (pl. GIB3 szótár) meghívása/indítása parancsikonnal:
Először is telepítenünk kell a programot: fájlkezelő > telepítő.exe fájlt kikeres > jobb gomb > futtatás: wine
Asztal > jobb klikk > Create launcher:
Type: Application;
Name (ez jelemik meg): GIB3;
command: wine start "\\home\felhasználó neve\.wine\drive_c\Program Files\GIB30\GIB30_32.exe" Az idézőjel, a kis- és nagybetűk, és a backslash (\) jelek is
fontosak;
comment: tetszés szerint;

Természetesen a Wine alá telepített programjainkat a Wine menüből is indíthatjuk.

http://www.ubuntugeek.com/how-to-use-remote-desktop-in-ubuntu-810-intrepid-ibex.html
Először nézzük a "kliens" gépet, amire rá szeretnénk nézni. Rendszer > Beállítások > Távoli asztal. Jelöljük be a "Más felhasználók láthatják az asztalát" négyzetet, aztán a "Más felhasználók irányíthatják az asztal
át" négyzetet is.
A biztonság résznél, ha távsegítséget akarunk adni, akkor pipáljuk be a "Meg kell erősítenie minden kapcsolódást a számítógéphez". Ha éppen nincs ott senki, akkor ez rosszul is jöhet. Erre lehet jó egy jelszó megadása. Aztán pipáljuk m
ég ki ezt is: "Hálózat beállítása a kapcsolatok automatikus elfogadására"
Mielőtt kil
épnénk, jegyezzük meg gépünk IP címét és nevét, ami a "Biztonság" rész fölött megjelenik.
Ezután jöhet a gép, amiről el szeretnénk érni az iménti rendszert.
Alkalmazások > Internet > Távoli asztalok megjelenítése. A bal oldali részben fel kell tűnnie az előbb beállított "kliensnek" ("anyu"). Rákattintunk, aztán a Csatlakozás ikonra (később már elég csak egy Entert nyomni). Linux-Linux rendszerek esetén: Protocol: SSH (alapértelmezett); Host: "anyu-ubi.local" (amit a kliens oldalról megjegyeztünk, felírtunk). Ezután Csatlakozás (a kis ablakon). Nálam ez nem hozott sikert azonnal, de kilépve és újból elindítva a Távoli asztalok megjelenítését, majd a bal oldali "anyu"-ra kattintva, aztán Csatlakozás/Enter, és többnyire elindul a távoli asztal hozzáférés.
Ekkor a "kilens" gépen felugrik egy ablak, hogy enged
élyezzük-e ezt a hozzáférést. Engedélyezés.
A jobb oldali panelen megjelenik "kliensünk", amit irányíthatunk.

gnomescan

pidgin


Zárszó

Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez a leírás egyszerű tapasztalataimról szól, az adott gépen, aminek alapjait az internetről szedtem össze. A legtöbb dolog nem a saját okosságom, hanem nagylelkű fórumozók, lelkes közösségi emberek tudásának gyűjteménye, amennyire megértettem, kipróbáltam az olvasottakat.


2010.02.07 Lev, Anibell

Lektorálta N ügynök


[Vissza az oldalra]

KommentNév: e-mail: Nem jelenik meg
captcha
j kp
A kpen lthat karakterek:


Semmilyen tag nem elfogadott