[Teljes oldalas nézet] [Kisebb betűméret] [Nagyobb betűméret] Főoldal

Londoni történetek 3

Előzmény
Itt annyira fejlett a "civilizáció", hogy mindenki magasan művelt ökonómiai érzékenységről tanúskodik. Tudják, hogy munkát kell adni másoknak is. Ez ott figyelhető meg a legjobban, hogy az emberek öntudatosan és büszkén szemetelnek, mert éjjel mások takarítanak. És hát kell nekik a munka. (Képzelj el egy szemetesvödröt, amit nappal töltenek, éjjel ürítenek. Ez London ÉK-i része.) A buszok estére zajosak a kanyarokban sodródó szeméthalmazoktól. Itt vigyáznak a környezetre, mert papír, vagy egyéb zsebkendőt nem használnak. Itt mindenki bátran és hangosan szipog. (ennek nyilván az eltérő kultúra az oka) Az igénytelenség és az öncélú iszonyatos mennyiségű fogyasztás ilyen magas fokával meg tv-ben sem találkoztam korábban. Annyit tudnak a környezetről az igényesebbek, hogy valahol van egy ország (Németország) ahol szelektíven és minél kisebb helyen igyekszenek gyűjteni, és lehetőleg csökkenteni a szemétmennyiséget.

Itt igen szépen megfér mindenféle náció egymás mellett, bár már láttam kivételt is. A tolerancia olyan magas fokán vannak, hogy gyakorlatilag senkit sem érdekel a másik.

Már többen is mondták, hogy majdnem a leglepusztultabb helyen lakom azért olyan sok a szemét, de könnyű ott rendet tartani, ahol mindenki kocsival jár, sok a szép tágas kertes ház, és nincsen tömegközlekedés.

A közlekedés egész gyorsan megszokható, bár az őrangyalt mindig kéznél kell tartani. Mire megtanultam, hogy jobb, bal és vidáman kezdtem flangálni, egyik jobbnál fékcsikorgás balról. Hűha! Igen. Egyirányú utca! Az autósok még csak-csak de a gyalogosok, mint a Balkán. Persze máshogyan nem is lehetne, mert a gyalogos fényjelzés sokszor hiányzik, és egyszerűen jókor kell elindulni. Ez ám a KRESZ-oktatás. Aki megmarad, az tudja. :-) Persze ilyenekkel nem nagyon találkozik, aki eljön egy hétre, és végigjárja a dicső múlt szépen megőrzött hagyatékait, majd vitézül távozik.

Az a nyelv, amit elkezdtem otthon tanulni és jól haladtam vele, valahol elveszhetett út közben, mert itt csak az iskolában, részben a TV-ben vagy az írott sajtóban fordul elő. Szerintem rossz buszra szálltam és valahol Mozambik, Szváziföld és Pakisztán határán kötöttem ki :-), de lehet, hogy félúton Japán és a Hold között. Errefelé az urdu és a szuahéli keveréknyelv a használatos, de remélem, hamar belejövök ebbe is. :-)

Érdekes volt, amikor először nekiálltam "főzni", mert egy kis zöldséges rizs megkomponálásáig még terjed a tudományom. Az még hagyján, hogy 15 fele rizs volt és a zöldségeket is megértettem a konzerveken a rajzok alapján :), de a fűszerek, az téboly. Kinéztem a szótárból az ételízesítőt, ami persze nem volt és nem is értette senki. Na jó! Aztán néhány órás vacakolás után levettem a polcról valami vegás fűszert. Meg lehet enni:(. Főzéssel együtt 4 óra alatt kész is voltam. A második már csak fél óráig tartott tokkal-vonóval.

Egyik este történt, mikor munka végeztével, este 11-kor, fáradtam indultam neki a jó egy órás metrózásnak. Nagy élmény maradt.
Nagyvárosi romantika (2001 London)
A pályaudvar kihalt, s a közvilágítás hideg fényei villognak a nedves peronon. Szél suhogtatja a fák leveleit, zene szűrődik ki egy bárból. Bármerre nézel tűzfalak, alagút vágány, néhány éjjeli csellengő. A közeli kereszteződésből idehallatszik a vonatok egykedvű zakatolása és egy újságpapírt sodor a szél a betonon. Este van. Hideg. Nem fázol, és kellemesen elfáradtál a munkádban. Hazaindulsz. Az alagút kijáratánál várod a vonatod, s egyszer csak dübörgés hallatszik előtted váratlanul. Egyre erősödik, és robajjá tornyosul melletted. Egy áramvonalas mozdony feje bukkan fel, és vidáman elsuhan előtted. Egy szellemvonatot húz, amelyiken nincs senki. Első osztály, díszes ülések tágas elrendezésben. Étkező, s minden asztalnál kislámpa pislákol. Postakocsi, másodosztály, majd az áramvonalas mozdony újra. Hosszan elnézel utána és tudod, hogy...

Szerintem Pesten még a legjobb fantáziával és antropológiai ismeretekkel rendelkezők is nehezen tudják elképzelni, hogy mekkora változatosságra képes az emberi faj. Persze csak a külsőre gondolok, mert befele nem látok a sok homálytól...

A legtöbb újabb buszon van kialakított hely gyerekkocsinak, mozgássérültnek, illetve rámpa, hogy a kerekesszék is fel tudjon szállni, de előfordul, hogy a busz leengedi az elejét, mint egy Citroen, ha valaki fel akar szállni és rászorul. A járdák olyanok, mint a hullámvasút, mert ahol gyalogosok közlekedése sejthető ott csinálnak egy hullámot, hogy könnyebb legyen a "bukdácsolás". Képzelj el egy több utcás kereszteződést tele járdaszigettel. Na az a hullámvasút! A járdák többnyire kőtáblákkal fedettek és ez nem túl egyenletes. Cipők orra nagy veszélyben! :(

Emlékszel még a köpenyre az iskolában? Az semmi. Itt az általánosban a cipőtől a nadrágom, zokni, ing nyakkendőn, zakón minden egyen és mindenki hordja sok intézményben. Ennek a látszólagos rendezettségnek az ellenére több boltban kiírják, hogy csak 0, 1, vagy 2 iskolás mehet be egyszerre, mert "nagyon sajátos" a kultúrájuk.

Mikor észrevettem, hogy egyik piacon az érett banánt 1/4 áron adják és mar másodszor vettem az igen jó. A hűtőben eláll egy hétig is, és minden napra jut bőven. Nem akarom a szupermarketeket isteníteni, de szerintem olcsóbb, mint otthon. Persze minden, ami "economy" kivitel. Kezdve a kenyértől, a kávé, a felvágott, a sajt, a zöldségek, a tusfürdő, a mosópor és még sorolhatnám. Ez mindig nagy örömmel tölt el.

A városban "sétálás" közben minden előzetes figyelmeztetés nélkül tűnnek fel a templomok, várak, kastélyok, és sokuk egészen jól néz ki. Rengeteg a kis park, persze nagyok is vannak, és mókusok. :-)

A magyar nem is annyira jajgatós nemzet :)
Az igazi Angolok, Jamaicaiak, Zambiaiak, akiknek az angol az anyanyelvük jellemzően mindig azt válaszolják elhaló megfáradt hangon, a hogy vagy kérdésre: "Nem túl rosszul, nem túl rosszul" ;-)

Folytatás


Ha műveink elnyerik tetszésedet, támogathatod folyamatos bemutatásukat. Minden elem (kép, grafika, zene, írás) alá elhelyezzük azok pártolóinak 30x30 pixeles logóját, a hozzá tartozó hivatkozással. A részletekért ide írj: info[kukac]igyjartam[pont]hu


[Lap tetejére] [Vissza]