[Teljes oldalas nézet] [Kisebb betűméret] [Nagyobb betűméret] Főoldal

(El)Guruló garasok

Talán neked is elkerülte figyelmed ez a pár apró, de talán fontos dolog.

Mikor külhonban jártam, nyitnom kellet egy bankszámlát, hogy létezhessek, mert nélküle, még munkát sem nagyon kereshettem. Nem volt könnyű megnyitni, mert nem rendelkeztem ottani állandó lakcímmel és a legtöbb banknál ez alapfeltétel volt. Szerencsére szereztem egy igazolást és nyitottam egy számlát egy nagy ország kis bankjánál. Gondoltam, beállok egy hosszú sorba, és néhány adat egyeztetése után mehetek utamra. Na igen. Az otthoni viszonyok után ez tűnt normálisnak. Meg is lepődtem, mikor sorra kerültem, mert nem az ablakokhoz hívtak, hanem egy belső kis tárgyalószobába. Az ügyintéző, itt több mint egy órán keresztül magyarázta a részleteket, szabályokat -gondolom-, mert nem sokat értettem belőle. Befizettem a nyitáshoz szükséges összeget és pár nap múlva megkaptam a bankkártyámat. Ezzel fizetni és kp-t felvenni tudtam a legtöbb helyen arrafelé, és más országokban is. Ott, akkor, nem is volt másra szükségem. Fizu a számlára, vásárlás, kp felvét. Ezekért a szolgáltatásokért meglepetésemre egyetlen fillért sem vontak le, nincs havidíj, sőt a kártyának sincs éves díja sem, az is ingyenes. Mikor elhagytam az országot bementem a bankba, hogy külföldre utazom, és nem kérek több egyenlegértesítőt. Mosolyogva közölték, hogy ilyet nem lehet, adjam meg a külföldi címemet, majd oda küldik havonta. Na, gondoltam, ennek költségével, lassan kiürül majd a számlám, de még ezért sem vontak le egyetlen fillért sem, idestova 4 éve, sem a kártyacseréért, amit tavaly postáztak.

Azóta ez már többnyire a feledés homályába merült és a kis ország nagy bankjánál azóta is fizetek mindenért, és gondoltam, hogy ez így normális.

István öcsém beleszagolt közben a bankszakmába és tájékoztatott arról, hogy nem csak külföldön van már meglehetősen ügyfélbarát bank. Egy pénzintézet, jó esetben a pénzemmel gazdálkodik, és gazdagodik, nem pedig a szolgáltatásaiért felszámított különféle összegeket von le a számlámról.

Ha érdekel konkrétan, hogy melyik bank, melyik szolgáltatásáról van szó, elküldöm szívesen, de először is azt ajánlom figyelmedbe, hogy nézz körül más bankoknál is, és ne költs sokat a szolgáltatásokért, ha ingyen is lehet. A számlanyitás közben, itt is kényelmesen terpeszkedtem egy fotelben, mint anno külföldön. Mindenről tájékoztattak közben, bár István révén, mindent tudtam előre. A kényelem akkor kerül sokba, ha nem mérlegelsz időnként, és megszokásból gyarapítod kis országunk "nagyjait".

Egy előnytelen oldala van a dolognak, ha akarom. Az, hogy ameddig kis ország nagy bankjának rengeteg kp automatája van, addig a kisebb bankoknak lényegesen kevesebb. Ez a hátrány elkerülhető, ha kicsit előre koordináljuk a kp felvételeket, és ekkor előnnyé válik, mert a saját automata olcsóbb, mint a nagynál.

A saját költségeimből kiindulva, évente legalább 5000Ft-ot takarítok meg, de ez még közel sem minden. :-)

Gondold végig, ha van pár perced, mert lehet, hogy sok költséget takaríthatsz meg, azonos, esetleg jobb szolgáltatások mellett.

Ha műveink elnyerik tetszésedet, támogathatod folyamatos bemutatásukat. Minden elem (kép, grafika, zene, írás) alá elhelyezzük azok pártolóinak 30x30 pixeles logóját, a hozzá tartozó hivatkozással. A részletekért ide írj: info[kukac]igyjartam[pont]hu


[Lap tetejére] [Vissza]